Uit de bladen

zenit februari 2015

Vier eeuwen selenografie.

De schijngestalten van de maan werd waarschijnlijk al in de oudheid gebruikt voor de tijdrekening. Aanwijzingen daarvoor zijn bijvoorbeeld de meer dan vijfduizend jaar oude afbeeldingen van de maan die zijn aangetroffen in megalithische bouwwerken in Knowth, in het noorden van Ierland. De selenografie of maanbeschrijving, de wetenschap die zich bezighoudt met het oppervlak en het reliëf van de maan, is pas veel later ontstaan: in de zeventiende eeuw.

Mars in kaart gebracht.

Op oude Babylonische kleitabletten werd de aarde afgebeeld als een platte ronde schijf, en de cartografen van de klassieke Arabische, Griekse en Romeinse culturen waren meer geïnteresseerd in hemelglobes dan in wereldbollen. De eerste aardbol werd rond 150 v Chr bedacht door Krates van Mallos, en de oudste bewaard gebleven wereldbol- de Erdapfel- staat op naam van Martin Behaim (ca 1492). Vanaf de zestiende eeuw werd de aarde stukje bij beetje in kaart gebracht, maar het duurde tot de twintigste eeuw voordat, aan de hand van satellietfoto`s , accurate aardse globes konden worden vervaardigd. Vanaf dat moment richtte de aandacht van astronomen en cartografen zich ook op de overige planeten van ons zonnestelsel.

Verder nog: Kort nieuws, Het weer in december 2014, De hemel in kaart, De sterrenhemel in februari, Spookarmen in M106, 75 jaar astronomie op Wendelstein en nog veel meer info.

Voor meer info kijk op http://www.zenitonline.nl/

Misschien ook interessant
Uit de bladen

zenit mei 2015

Uit de bladen

zenit januari 2015

Uit de bladen

zenit december 2014

Uit de bladen

zenit november 2014