Uit de bladen

zenit januari 2015

Thema: Het `diepe`heelal.

In het nieuwste nummer van Zenit staat het vroege heelal centraal, met als vraag: wat weten eigenlijk van de geschiedenis van ons universum? Claude Boom duikt in de theorie van de Big Bang. Deze theorie werd ontdekt dankzij de ideeën van drie geleerden: Edwin Hubble ontdekte dat de sterrenstelsel zich steeds verder van ons verwijderde, Georges Lemaitre paste dit toe op kosmologische modellen, welke weer gebaseerd waren op de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Dan is er nog een interview met Steven Rieder, die promoveerde op onder andere de ontwikkeling van sterrenstelsels in kosmische leegtes. Over dit onderwerp schreef hij al eerder voor Zenit, Ruben van Moppes zocht hem op voor een vraaggesprek.

Castor, de zesvoudige.

Voor de amateur is Castor in het sterrenbeeld Tweelingen een mooie drievoudige ster. Honderd jaar geleden werd ontdekt dat de drie componenten A, B en C ieder nog een dubbel zijn. Castor is dus een dubbele dubbele dubbele.
verder nog:

Kort nieuws, Waar een dwerg(stelsel) groot in kan zijn, De sterrenhemel van januari, Max Wolf zette de hemel op de gevoelige plaat, Het weer in november 2014, Zichtbaarheid van kleurfouten in een refractor, en nog veel meer info.

Voor meer info over zenit kijk op http://www.zenitonline.nl/

Misschien ook interessant
Uit de bladen

zenit mei 2015

Uit de bladen

zenit februari 2015

Uit de bladen

zenit december 2014

Uit de bladen

zenit november 2014